wtorek, 2 grudnia 2014

Kopytka z sosem grzybowym z suszonych grzybów


Podstawowy przepis na kopytka. Można je jeść jako samodzielne danie np. polane podsmażoną cebulką, skwarkami, stopionym masłem lub ulubionym sosem, albo jako dodatek do pieczeni, czy gulaszu. Moje są dzisiaj z sosem grzybowym z suszonych grzybów.

http://lunchkobietka.blogspot.co.uk/2014/12/kopytka-z-sosem-grzybowym-z-suszonych.html



Składniki na ok. 4 porcje:
  • trochę ponad 1 kg ziemniaków (po obraniu ma zostać 1kg)
  • 1 jajko
  • 200g mąki pszennej + do podsypywania
Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Dodać mąkę i jajko.
  3. Całość zagnieść szybko na jednolite ciasto. (Ciasto może być lekko klejące. Najlepiej nie dosypywać dodatkowo mąki. Dzięki małej ilości mąki kopytka będą delikatne i puszyste. Jeśli jednak ciasto będzie się bardzo kleić, zależy to od ziemniaków, można dodać jeszcze trochę mąki, ale z umiarem).
  4.  Ciasto przełożyć na blat (stolnicę) posypany mąką. Podzielić je na 6 części. (Z mniejszych porcji lepiej formuje się kopytka). Z każdej części uformować wałek grubości palca, obtaczając go dobrze w mące. Wałek lekko spłaszczyć i pociąć na ukośne kawałki.
  5. W międzyczasie zagotować duży garnek z wodą. Wodę dobrze posolić. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć temperaturę tak, aby woda delikatnie się gotowała.
  6. Kopytka należy gotować porcjami. Należy wkładać je ostrożnie do wody, raz przemieszać łyżką drewnianą, aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotować chwilę, ok. 2- 3 min. od momentu wypłynięcia.
  7. Wyciągnąć łyżką cedzakową i podawać od razu.
  8. Jeśli chcesz część kopytek pozostawić na drugi dzień, najlepiej przełóż je do wysmarowanej olejem miski i polej delikatnie olejem. Lekko przemieszaj dłonią, aby wszystkie pokryły się warstwą oleju. Przestudzone przykryj i wstaw do lodówki. Na drugi dzień najlepiej podgrzać je na patelni.
Sos grzybowy:

- 2 duże garście suszonych grzybów
- średnia cebulka
- 1 łyżka masła
-  śmietana 12%
- 0,5 kostki rosołowej lub grzybowej
- sol i pieprz

  • Zaczynamy od namoczenia grzybów, zalewamy je gorącą wodą i odstawiamy. Im dłużej grzybki  moczą się tym dla nich lepiej. Następnie odcedzamy je i kroimy na mniejsze części. Ważne by nie wylać wody w której moczyliśmy grzybki bo będzie nam jeszcze potrzebna.
  • Cebulkę kroimy w drobna kostkę i obsmażamy na masełku, gdy się zeszkli dodajemy do niej grzybki i wszystko chwilkę smażymy.
  • Odlewamy szklankę wody grzybowej i rozpuszczamy w niej pół kostki rosołowej a następnie całość wylewamy na patelnię. Chwilę mieszamy, zmniejszamy gaz i przykrywamy przykrywką tak by całość mogła się dusić około 10 min. 
  • Mieszamy co jakiś czas i na koniec doprawiamy 2 łyżkami śmietany, solą i pieprzem. Można dodać również 1 łyżkę mąki jeśli sos jest zbyt rzadki - jednak uważam że jest to zbędne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print it

nRelate Posts Only