Podstawowy przepis na kopytka. Można je jeść jako samodzielne danie np. polane podsmażoną cebulką, skwarkami, stopionym masłem lub ulubionym sosem, albo jako dodatek do pieczeni, czy gulaszu. Moje są dzisiaj z sosem grzybowym z suszonych grzybów.
Składniki na ok. 4 porcje:
- trochę ponad 1 kg ziemniaków (po obraniu ma zostać 1kg)
- 1 jajko
- 200g mąki pszennej + do podsypywania
- Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Dodać mąkę i jajko.
- Całość zagnieść szybko na jednolite ciasto. (Ciasto może być lekko klejące. Najlepiej nie dosypywać dodatkowo mąki. Dzięki małej ilości mąki kopytka będą delikatne i puszyste. Jeśli jednak ciasto będzie się bardzo kleić, zależy to od ziemniaków, można dodać jeszcze trochę mąki, ale z umiarem).
- Ciasto przełożyć na blat (stolnicę) posypany mąką. Podzielić je na 6 części. (Z mniejszych porcji lepiej formuje się kopytka). Z każdej części uformować wałek grubości palca, obtaczając go dobrze w mące. Wałek lekko spłaszczyć i pociąć na ukośne kawałki.
- W międzyczasie zagotować duży garnek z wodą. Wodę dobrze posolić. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć temperaturę tak, aby woda delikatnie się gotowała.
- Kopytka należy gotować porcjami. Należy wkładać je ostrożnie do wody, raz przemieszać łyżką drewnianą, aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotować chwilę, ok. 2- 3 min. od momentu wypłynięcia.
- Wyciągnąć łyżką cedzakową i podawać od razu.
- Jeśli chcesz część kopytek pozostawić na drugi dzień, najlepiej przełóż je do wysmarowanej olejem miski i polej delikatnie olejem. Lekko przemieszaj dłonią, aby wszystkie pokryły się warstwą oleju. Przestudzone przykryj i wstaw do lodówki. Na drugi dzień najlepiej podgrzać je na patelni.
Sos grzybowy:
- 2 duże garście suszonych grzybów
- średnia cebulka
- 1 łyżka masła
- śmietana 12%
- 0,5 kostki rosołowej lub grzybowej
- sol i pieprz
- Zaczynamy od namoczenia grzybów, zalewamy je gorącą wodą i odstawiamy. Im dłużej grzybki moczą się tym dla nich lepiej. Następnie odcedzamy je i kroimy na mniejsze części. Ważne by nie wylać wody w której moczyliśmy grzybki bo będzie nam jeszcze potrzebna.
- Cebulkę kroimy w drobna kostkę i obsmażamy na masełku, gdy się zeszkli dodajemy do niej grzybki i wszystko chwilkę smażymy.
- Odlewamy szklankę wody grzybowej i rozpuszczamy w niej pół kostki rosołowej a następnie całość wylewamy na patelnię. Chwilę mieszamy, zmniejszamy gaz i przykrywamy przykrywką tak by całość mogła się dusić około 10 min.
- Mieszamy co jakiś czas i na koniec doprawiamy 2 łyżkami śmietany, solą i pieprzem. Można dodać również 1 łyżkę mąki jeśli sos jest zbyt rzadki - jednak uważam że jest to zbędne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz